Scroll Top

Een zorgmassage is een zachte, veilige massage die aangepast is aan de noden van mensen met kanker of een andere ernstige ziekte. Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting). Gezondheidsklachten kunnen op een natuurlijke en aangename wijze worden verlicht door een zorgmassage.

Een oncodeskundige, een vrijwilliger en twee kankerpatiënten vertellen over Zorgmassage. Wat is een zorgmassage. Wat zijn de voordelen en voor wie zijn zorgmassages geschikt? Hoe kan je zorgmasseur worden? Wat zijn de ervaringen?

Waarom een zorgmassage?

De zachte massages bieden een diepgaande ontspanning en zijn daarom geschikt voor iedereen, ook voor mensen met een ernstige aandoening of in een palliatieve setting. In rust kunnen zieke mensen meer kracht ervaren wat hun behandeling dragelijker maakt en het herstel bevordert.
Zorgmasseurs leren tijdens hun opleiding bovendien professioneel omgaan met thema’s zoals een litteken, oedeem of een stoma.
Zorgmassages zorgen voor meer levenskwaliteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheids-voordelen bieden. Klachten zoals pijn, angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen.

Een welkom geschenk tijdens een moeilijke periode.

Algemeen-01-FC

Voor wie zijn zorgmassages bestemd?

Iedereen kan baat hebben bij een zorgmassage. De zachte massages zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor kanker-patiënten. Zorgmassages zijn eveneens geschikt voor mensen die kampen met andere gezondheidsklachten zoals dementie, parkinson, MS, depressie, enz. Ook bejaarde mensen kunnen baat hebben bij een zorgmassage: de nood aan aanraking is vaak essentieel aanwezig bij ouderen. Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting).

Wie geeft een zorgmassage?

Zorgmassages worden gegeven door erkende zorgmasseurs die een uitgebreide specialisatieopleiding hebben gevolgd. Deze masseurs gaan na hun opleiding en het behalen van hun certificaat aan de slag als vrijwilliger in de zorgsector of bieden zorgmassages aan tegen betaling op de private markt. Korte massages kunnen worden gegeven door mantelzorgers en andere professionele zorgverleners.

Een zorgmasseur biedt ontspanning en behandelt geen medische problemen zoals bv. rugaandoeningen. Hiervoor ga je beter naar een kinésist die een universitaire scholing heeft genoten. Voor de behandeling van lymfoedeem kun je terecht bij een gespecialiseerde lymfoedeemspecialist.

Wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheidsvoordelen bieden. Klachten zoals pijn,angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen. Een welkom geschenk tijdens een moeilijke periode.

​Klik hier om meer te lezen over het wetenschappelijk onderzoek rond zorgmassages

Hoe verloopt een zorgmassage?

Tijdens de zorgmassage staat de mens achter de ziekte centraal. De klant kiest zelf welke lichaamsdelen hij of zij wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of een hoofdmassage. Anderen nemen liever plaats op de massagetafel en willen genieten van een rugmassage of een massage van de benen. Het lichaam wordt bedekt met zachte handdoeken en er wordt gemasseerd met een natuurlijke olie zodat de masseur heel zacht kan werken.

De zorgmasseur werkt steeds discreet, professioneel en zorgt voor een aangename sfeer.

Worden zorgmassages terugbetaald?

De liberale mutualiteit “LM Plus” voorziet een tussenkomst van 10 euro per keer (max 6 sessies) bij een erkend zorgmasseur. (Klik hier) Het Onafhankelijk Ziekenfonds OZ geeft een éénmalige terugbetaling van 25 euro voor een massage per jaar. Sommige maatschappijen bieden via speciale ziekteverzekeringen een (gedeeltelijke) terugbetaling. We raden aan om de actualiteit te blijven volgen en de vraag voor te leggen aan jouw ziekenfonds of verzekeraar.